Pemilihan 9
makanan yang terbaik di Malaysia ini berdasarkan menu pilihan ramai
rakyat Malaysia pada setiap masa tidak kira dimana jua hidangan itu
dinikmati. Antara 9 makanan terbaik ialah:-
Nasi lemak
1. Ahhhh, Nasi Lemak
terkenal. Bayangkan, santan berkualiti, beras wangi dengan timun,
sambal, dan ikan bilis. Terdapat dalam seribu satu bentuk yang berbeza,
dari cara pembungkusan nasi lemak di kedai mamak, nasi lemak goreng,
nasi lemak ayam berempah, dan bermacam2 lagi. Perkara yang
akan berterusan tentang hidangan ini ialah,Ia sesuatu yang boleh
menyebab kan semua orang duduk dan makan bersama-sama.
Roti Canai dan Teh Tarik
2. fuhh, Roti Canai memang femes waktu pagi. Ikatan persaudaraan selalu
dikukuhkan apabila kita duduk satu meja di kedai mamak beramai2 dengan
Teh Tarik hangat di tangan 1 roti canai segar dari kuali pemanggang,
sedikit seanyak dapat menghangatkan badan dalam kesejukan pagi. Hakikat
nya roti yang dibuat daripada doh, minyak sapi, telur, tepung, dan air
ini sangat menyelerakan jika dimakan panas panas. roti canai sedikit
sebanyak telah pun menjadi sebahagian daripada kehidupan setiap rakyat
di Malaysia, yang dihidangkan besama kari ikan,ayam dan semestinya kuah
dal
Asam Laksa
3. Satu kebanggaan khususnya di Malaysia yang sekarang
telah pun diletakkan dalam yang 10 makanan terbaik di seluruh dunia,
asam laksa adalah satu sup wangi berperisa kuah asam, dengan serpih
ikan mackarel, pudina, nanas, salad, dan mi.Ia dinikmati di seluruh
Malaysia, terdapat pelbagai perbezaan yang menggunakan kombinasi
bahan-bahan berbeza,sekaligus membuat masakan Malaysia unik.
Nasi Ayam
4. Terdapat pelbagai jenis nasi ayam di luar sana, dari varian Hainan
dengan ayam kukus lancar, nasi ayam Melayu dengan herba wangi itu, ayam
panggang, ayam madu, dan lain lain lagi. Walaupun nasi ayam Ipoh telah
diumumkan sebagai nasi ayam yang terbaik di Malaysia, namun masih lagi
terdapat banyak tempat tempat besar yang menyediakan nasi ayam yang
boleh didapati di setiap Bandar.
Rojak
5. rojak adalah salad buah-buahan / sayur dengan pes gelap udang
.Ia juga telah menjadi salah satu makanan yang terkenal di
malaysia.rojak boleh dibeli dari penjaja tepi jalan di mana-mana sahaja,
dan seperti banyak makanan Malaysia yang lain, ia boleh didapati
dalam jenis yang berbeza, jadi ada banyak pilihan untuk semua orang.
Sate
6. Ah, Sate.
daging diperap, dibakar, dihidangkan dengan cili manis atau kuah kacang,
atau dengan nasi impit, beras yang telah dibalut dalam daun pandan dan
dimasak di dalamnya. tiada peraturan sebenar untuk apa yang anda
ingin makan bersama sate anda.sate yang paling sering dilihat adalah
sate ayam dan daging, namun sesetengah gerai dan restoran menawarkan
daging rusa,kuda, dan mana-mana daging lain yang anda boleh bayangkan
pada sebatang kayu ..xD
Lontong
7. Fikirkan lontong seperti vanila, kerana ia tidak
benar-benar menyelerakan, tetapi apabila dibawa bersama-sama dengan
perisa lain, kombinasi yang terhasil adalah luar biasa. Lontong
,adalah beras, digulung dalam daun pisang dan dikukus sebelum dipotong
ke menjadi bentuk empat segi, dan kemudian dimakan dengan pelbagai sos
dan masakan yang berbeza. Digunakan dalam Soto, lactucarium
lactucarium, dan dengan Satay.
Nasi Dagang
8. 'Beras Perdagangan' secara literal, nasi dagang ialah beras
yang dikukus didalam santan dan dimakan dengan kari ikan dan
sayur-sayuran pilihan, telur rebus, dan pelbagai hidangan daging yang
berbeza.Ia berasal dari pantai Timur Malaysia,nasi dagang adalah
makanan yang benar-benar disukai dan boleh dinikmati seluruh rakyat
malaysia.
Char Koay Teow
9. char koay
teow adalah koay teow yang digoreng bersama kicap, cili, udang,
belacan, beansprouts, daun kucai,telur dan kerang, Char Koay Teow adalah
popular di seluruh Malaysia.
Makanan di Malaysia sungguh banyak pilihan untuk di nikmati kerana
setiap negeri terdapat menu menu yang tersendiri. Sehinggakan Malaysia
di namakan syurga makanan dunia.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan